Project 'Ja, ik wil!'

PROJECT VOLTOOID!!

 

Met dank aan onze vele vrijwilligers is het de laatste periode heel hard gegaan en hebben we het project onlangs kunnen afronden.  

 

Wilt u op de hoogte blijven van ons onderzoek en zo op de hoogte blijven van eventuele volgende projecten? Meld u dan aan via deze link


 

Welkom bij de projectpagina van het Vele Handen-project 'Ja, Ik Wil!'. Dit project, opgezet en begeleid door onderzoekers van het Departement voor Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht heeft tot doel de data in de Amsterdamse ondertrouwakten (1581-1811) te ontsluiten voor verder onderzoek.

 

Via de links hieronder vindt u meer informatie over het project, achtergrondliteratuur, en voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek waarvoor we deze bron willen gebruiken. Heeft u opmerkingen of vragen? Mail ons op ja-ik-wil.gw@uu.nl.

 

  Wat zijn ondertrouwakten?

Waarom gebruiken we ondertrouwakten voor dit onderzoek?

 

Binnen ons onderzoek spelen zaken als huwelijkspatronen, levensverwachting, sociale omgeving, migratie, de opkomst van instituties voor onder andere ouderenzorg, en de mate waarin mensen met lezen en rekenen overweg konden, een grote rol. We zijn voor ons onderzoek op zoek naar antwoorden op vragen als: hoe oud waren mannen vrouwen als ze trouwden? Leefden hun ouders nog? Kwamen ze uit de stad, de regio, of zelfs van verder weg? Konden ze schrijven en hun leeftijd goed opgeven? Hadden ze een sociaal netwerk binnen de stad, wat kon blijken uit de getuigen die bij hun huwelijk aanwezig waren? (Onder-)trouwakten bieden ons de meeste antwoorden op deze en andere vragen; dat is dan ook de reden dat we deze als bron voor ons onderzoek gebruiken.

Waarom juist de Amsterdamse ondertrouwakten?

Doe mee!

Wat levert het u op?

 Waarom dit onderzoek?

 Nog meer weten?

 Bijzondere vondsten

 Wist u dat....

   
terug naar Hoofdpagina