Ja, Ik Wil!

 

Welkom bij de projectpagina van het Vele Handen-project 'Ja, Ik Wil!'. Het project zal eind januari 2014 gelanceerd worden via de website van Vele Handen. Door dit project willen we de schat aan gegevens uit de Amsterdamse ondertrouwinschrijvingen tussen 1600 en 1811) beschikbaar maken voor wetenschappelijk onderzoek. En daar hebben we uw hulp voor nodig! Want de Amsterdamse ondertrouwregisters zijn niet alleen rijk aan gegevens, maar ook rijk in omvang, uiteindelijk bijna 500 duizend inschrijvingen. We beginnen daarom ook met een deel van deze gegevens, maar hopen op termijn alle inschrijvingen in te kunnen voeren. Houdt u deze projectpagina dus goed in de gaten, want eind januari zult u meer kunnen lezen over hoe u zich kunt aanmelden om ons hierbij te helpen.

 

Via de links hieronder vindt u meer informatie over het project, achtergrondliteratuur, en voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek waarvoor we deze bron willen gebruiken.

Project-informatie

De Amsterdamse ondertrouwregisters zijn uniek in hun soort. Deze registers beslaan ruim 230 jaar (1581-1811) en bieden zeer veel details over de aanstaande bruid en bruidegom: hun leeftijd, hun beroep, waar ze vandaan kwamen, of hun ouders nog leefden, et cetera. Met het project ‘Ja, ik wil!’ willen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Stadsarchief Amsterdam deze enorme hoeveelheid gegevens geschikt maken voor wetenschappelijk historisch onderzoek naar de samenhang tussen demografie, huwelijkspatronen, en de sociaaleconomische situatie van de Lage Landen.

 

De gegevens die uit dit project komen, zullen worden gebruikt om de wetenschappelijke theorieën naar deze samenhang te kunnen toetsen. Uw bijdrage aan dit project is daarom een belangrijke bijdrage aan de wetenschap!

 

Het project wordt uitgevoerd door onderzoekers van ons onderzoeksteam in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam en Picturae/Vele Handen.

 

Vele Handen Website

Wetenschappelijke achtergrond

Literatuur en relevante publicaties

Informatie over Ondertrouwregisters